AKS

bildat 1926

Navigation Menu

Mao i Sverige – den svenska maoismen 1963-1986

Posted by on Sep 25, 2017 in Seminarier, Seminarier och möten | 0 comments

Beundran av Maos Kina och inte minst för kulturrevolutionen betydde mycket för vänsteruppsvinget under sextiotalets senare hälft. Den växande konflikten mellan maoismen och sovjetkommunismen kom att i hög grad influera den svenska vänsterns utveckling och till sist sönderfall i olika fraktioner.

Genom en lång rad framträdande svenska författare, publicister och kulturpersonligheter påverkade maoismen i den svenska debatten inom kultur och politik. Dagens seminarium följer den svenska maoismens utveckling steg för steg.

Ingrid Wållgren, doktorand vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, presenterar sin bok.

Måndag 30 oktober

kl. 18.00

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Entre: 80/60 kronor

Arrangeras av ABF, AKS och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

 

 

 

Read More

Suomi Finland 100 år -samarbetet mellan finska och svenska arbetarrörelsen

Posted by on Sep 25, 2017 in Seminarier, Seminarier och möten | 0 comments

Medverkande bl.a. Lena Hjelm-Wallén, tidiigare inrikesminister och vice statsminister, Ulf Sundqvist, tidigare partiordförande och partisekreterare SDP, Thage G. Peterson, tidigare statsråd och talman.

Lördag u7 oktober

KL. 10-16

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Entré (80/60 kronor

Arrangeras av ABF, AKS och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Read More

Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg

Posted by on Aug 30, 2017 in Seminarier | 0 comments

1894 gör Kata Dalström skandal. Hon är trettiosex år, uppvuxen i en förmögen familj och gift med en konservativ man – ändå blir hon socialdemokrat! Några år senare väljs hon som första kvinna in i partiledningen och snart betraktas hon som en av den tidiga kvinno- och arbetarrörelsens främsta agitatorer.

Katas brinnande engagemang gör henne till en stridbar frontfigur under demokratins genombrottstid. Hon hamnar i opposition med Hjalmar Branting och partiledningen men är älskad och beundrad av arbetarna – män och kvinnor – ute i landet, där hon ses som en levande legend.  Privatlivet är lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap är turbulent, hon föder sju barn, blir spiritist och buddhist och har flera kärleksaffärer.

Författaren och historikern Gunnela Björk fångar ett extraordinärt levnadsöde i Sveriges moderna historia. Hennes biografi om Kata Dalström skildrar en färgstark människa som gick sin egen väg.

Torsdag  7 september  KL 18.00

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Entré 80 kronor

NYA RUTINER FÖR BILJETTFÖRSÄLJNING:  Säkra din biljett på www.billetto.se eller köp på plats i ABF-husets Information fram till 30 minuter innan start. Eventuella restbiljetter säljs utanför salen.

Arrangeras av ABF, AKS och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Read More