AKS

bildat 1926

Navigation Menu

Finlands okända krig

Posted by on maj 17, 2021 in Nyheter, Seminarier | 0 comments

FINSKA OCH SKANDINAVISKA FRIKÅRER I BALTIKUM OCH RYSSLAND 1918–20

Välkomna till digitalt seminarium med författarna Aapo Roselius och Oula Silvennoinen den 20 maj kl 15.00.

Seminariet kan ses och höras på Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskaps facebooksida och på Arena idés facebooksida. Det går också bra att delta via länken nedan:

Arrangörer är Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF Stockholm, ABF Göteborg och Arena idé.

Read More

Ådalen 31 – kampen om historien

Posted by on maj 6, 2021 in Nyheter, Seminarier | 0 comments

Militära truppens beskjutning av ett obeväpnat demonstrationståg i Ådalen den 14 maj 1931 var den mest dramatiska och omtalade händelsen i Sverige vid 1930-talets ingång.

Det har i år gått 90 år sedan de ödesdigra skotten föll. Skotten i Ådalen förändrade villkoren på svensk  arbetsmarknad och kastade om politiska mönster och lojaliteter i svensk inrikespolitik.   

  Medverkande:

Roger Johansson, författare till boken Ådalen 1931 Kampen om historien

 Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet

Samtalsledare: Lisa Pelling, chef för Arena Idé.

Onsdagen 12 maj kl. 12.00 Se seminariet på AKS facebooksida eller på Arena Idés hemsida: www.arenagruppen och klicka på Ådalen 1931 – kampen om historien i kalendariet.

Arrangeras av Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens Arkiv och bibliotek,  ABF Stockholm, ABF Göteborg och Arena IdéRead More

Varvsslammer

Posted by on maj 6, 2021 in Nyheter, Seminarier | 0 comments

”VARVSSLAMMER” av författaren Aino Trosell kastar in dig i slamret och röken på ett varv. Ramen är tung industri, gnistor, buller och rök. Innehållet är människors relationer, drömmar och känslor.

Aino Trosell berättar om sin bok; ”form, syfte och bakgrund. Man får gärna avbryta. Jag är ingen historiker, dock ett fossil som var med om en viktig epok i Göteborgs och Sveriges industrihistoria.”

Måndagen 10 maj kl 15.00. Seminariet sker digitalt och kan ses och höras på Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskaps facebooksida, liksom Arenagruppens facebook . För den som inte är med på facebook:

Tänk då på att gå in cirka fem minuter innan så att sidan uppdateras!

Arrangörer är AKS, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF Stockholm, ABF Göteborg och Arena idé.

Read More