AKS

bildat 1926

Navigation Menu

De finska fascisterna

Posted by on maj 10, 2016 in Seminarier | 0 comments

Ett nyskrivet verk av de tre historikerna Aapo Roselius, Oula Silvennoinen och Marko Tikka om fascismen i det finska samhället från tiden efter inbördeskriget 1918 till slutet av andra världskriget 1944.

Hur såg det ideologiska klimatet ut som gav utrymme för fascismen? Skiljde sig den fascis-tiska rörelsen i Finland från liknande rörelser i Europa under mellankrigstiden? Vilken roll spelade centrala institutioner och personer som propagerade för eller stödde fascismen? Boken redogör bland annat för ”Frihetskrigets frontmannaförbund”, finlandssvenska författar-brödraskapet ”Svarta Gardet” och en av trettiotalets största ungdomsorganisationer: ”De blåsvarta”.

I slutet av boken berörs dagens Finland med de fascistiska rörelser och yttringar som finns i samhället – även om detta, så som under mellankrigstiden, förnekas av aktörerna.

Torsdag 12 maj kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 | Entré 60 kr

Arrangeras av  Arbetarnas Kulturhistoriska sällskap. ABF samt Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Read More

Vandra i Maria Sandels spår

Posted by on maj 10, 2016 in Vandringar | 0 comments

Maria Sandel-sällskapet bjuder på sång, musik och spännande berättelser om vår första kvinnliga arbetarförfattare

Maria Sandel (1870-1927) är vår första kvinnliga arbetarförfattare. Hon levde hela sitt liv på Kungsholmen i Stockholm under mycket knappa omständigheter, men lyckades ändå publicera ett flertal böcker, noveller och dikter. I hennes verk skildras Kungsholmen som vid den här tiden var en utpräglad arbetarstadsdel med stora industrier och arbetarkaserner. Maria Sandel berättar om vardagslivet, nöden och utsattheten, men också om gemenskapen och solidariteten.

Denna vandring tar cirka 1,5 timme och leds av styrelseledamöter i Maria Sandelsällskapet, som bjuder på sång, musik och spännande berättelser.

Samling vid T-banans uppgång Parmmätargatan (utanför hissen) station Rådhuset, blå linjen kl 13.00.

Arrangörer: ABF Stockholm, Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Maria Sandelsällskapet

Read More