Fackliga och politiska flyktingar 1918-1945

Tid: Söndag 26 mars 2023 klockan 14:00
Plats: Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Inbjudan till filmvisning och seminarium fri entré, ingen anmälan krävs.

Stefan Böhm, Thomas Fürth, Harald Gatu, Martin Klepke, Per-Olof Mattsson, Aapo Roselius och Ole Martin Rønning berättar i filmen om några av de cirka 200 000 flyktingar som sökte sig till Sverige åren 1918–1945. De flesta var fackligt och politiskt aktiva i motståndskampen i sina respektive hemländer.

Fackförbunden inom LO hjälpte sina kamrater från olika länder. Arbetarrörelsens flyktinghjälp och Röda hjälpen organiserade hjälpinsatserna. Det här solidaritetsarbetet hör vi sällan talas om men det var många medlemmar i arbetarrörelsen som var engagerade.

Arrangörer: Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, LO-distriktet i Stockholms län, ABF Stockholm och Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *