När textilfabriken på den lilla orten Marienthal i Österrike slog igen i spåren av den stora depressionen kastades hela samhället ut i arbetslöshet. Hur reagerade befolkningen? Reste de sig i protest som många av tidens intellektuella trodde och hoppades på?
Nej, blev det korta svaret från Marie Jahoda, Paul F. Lazarsfeld, Hans Zeisel, forskarlaget av som 1933 med sin studie kunde konstatera att bottenlöst elände inte i sig skapar sociala omvälvningar. Arbetslösheten ledde till resignation och apati snarare än en vilja till förändring av samhällets ordning. Arbetets dolda betydelse för det mänskliga livet blev tydlig när det försvann.
Marienthalstudien var nydanande och har kommit att bli ett av samhällsvetenskapens mest legendariska arbeten. Oförväget använde sig forskarna i sin ambition att förstå av allt från bio-grafiska intervjuer till hushållsbudgetar, föreningsdeltagande och kostnaden för att förverkliga barns julklappslistor
Den österrikiske sociologen Christian Fleck har skrivit en introduktion till boken och författarna och Paavo Bergman visar i efterordet Marienthalstudiens metodologiska och analytiska för-tjänster och dess centrala plats i studiet av arbetslöshet, ännu åttio år senare.
Som medlem i AKS får du köpa De arbetslösa i Marienthal av Marie Jahoda, Paul F. Lazarsfeld, Hans Zeisel till specialpriset 160 kr inkl. frakt (ord. 229 kr inkl. frakt). Mejla namn, adress, ev. fakturadress/ref.nummer till arkiv@arkiv.nu. Det går även bra att skicka samma uppgifter med post till Arkiv förlag och tidskrift, SVARSPOST, Kundnummer 204 673 87, 228 20 LUND.
De arbetslösa i Marienthal