Fred med Norge – bokpresentation 14 november på Arbetarrörelsens arkiv

När Norge bröt sig ur den påtvingade unionen med Sverige 1905 ville många svenska makthavare svara med militärt angrepp. Men för att kunna starta ett krig måste regeringen få med sig sin egen befolkning. Och inom arbetarrörelsen är sympatierna för Norge starka. I juni samma år skakas Sverige av en protestvåg. I Malmö, Göteborg och Stockholm går tiotusentals ut på gatorna för att demonstrera under paroller som ”Rättvisa åt Norge – Fred med Norge”. Den borgerliga pressen skriver chockerade rapporter om hur soldaterna sjunger Arbetets söner och Ja, vi elsker i matsalen.

Fred med Norge är en historisk reportagebok på Murbruk förlag om en av den svenska arbetarrörelsens största och mest bortglömda segrar. Bokens författare Kalle Holmqvist presenterar boken på Arbetarrörelsens arkiv den 14 november.  Se www.arbark.se för klockslag.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *