Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg

1894 gör Kata Dalström skandal. Hon är trettiosex år, uppvuxen i en förmögen familj och gift med en konservativ man – ändå blir hon socialdemokrat! Några år senare väljs hon som första kvinna in i partiledningen och snart betraktas hon som en av den tidiga kvinno- och arbetarrörelsens främsta agitatorer.

Katas brinnande engagemang gör henne till en stridbar frontfigur under demokratins genombrottstid. Hon hamnar i opposition med Hjalmar Branting och partiledningen men är älskad och beundrad av arbetarna – män och kvinnor – ute i landet, där hon ses som en levande legend.  Privatlivet är lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap är turbulent, hon föder sju barn, blir spiritist och buddhist och har flera kärleksaffärer.

Författaren och historikern Gunnela Björk fångar ett extraordinärt levnadsöde i Sveriges moderna historia. Hennes biografi om Kata Dalström skildrar en färgstark människa som gick sin egen väg.

Torsdag  7 september  KL 18.00

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Entré 80 kronor

NYA RUTINER FÖR BILJETTFÖRSÄLJNING:  Säkra din biljett på www.billetto.se eller köp på plats i ABF-husets Information fram till 30 minuter innan start. Eventuella restbiljetter säljs utanför salen.

Arrangeras av ABF, AKS och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *