Finnjävlar

 

I boken Finnjävlar

(Verbal förlag)

berättar 15 sverigefinnar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla. För 100 år sedan kallade Stockholms­polisen finnar för ”det sämsta element, som från främmande land tillföres Sverige”. Svenska rasbiologer kallade finnar en trögare typ. Under arbetskraftsinvandringen från 1950­talet och framåt var finnar välkomna – till de tyngsta och minst attraktiva jobben. Språket har förbjudits fram till modern tid och stereotyper lever ännu kvar. Men idag finns medvetenhet, stolthet och rättigheter.

 

Redaktör Kristian Borg berättar om boken och den sverigefinska historien – en historia om förtryck, motstånd och försoning.

 

Kristian Borg (f. 1975) är journalist och förläggare, född och bosatt i Stockholm. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ­ och restaurangbranschen.

Medverkande i boken:

Susanna Alakoski, Seluah Alsaati, Ivar Andersen, Kristian Borg, Maziar Farzin, Eija Hetekivi Olsson, Nanna Huolman, Andreas Ali Jonasson, Domino Kai, Mats Kolmisoppi, Tuija Nieminen Kristofersson, Lina Puranen, Victoria Rixer, Kaisa Syrjänen Schaal,Zac O’Yeah, Marja Ågren.

Måndag  6 februari kl 18.00

ABF-huset, Sveavägen 41, Stokholm

Fri entré

 

Boken finns att beställa från förlagets hemsida på www.verbalforlag.se/vara­bocker/finnjavlar/

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *