Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg

 

1894 gör Kata Dalström skandal. Hon är trettiosex år, uppvuxen i en förmögen familj och gift med en konservativ man – ändå blir hon so­cialdemokrat! Några år senare väljs hon som första kvinna in i parti­ledningen och snart betraktas hon som en av den tidiga kvinno- och arbetarrörelsens främsta agitatorer.  

Katas brinnande engagemang gör henne till en stridbar front-figur under demokratins genombrottstid. Hon hamnar i opposition med Hjalmar Branting och partiledningen men är äls-                                                         kad och beundrad av arbetarna – män och kvinnor – ute i landet, där hon ses som en levande legend.

 

Privatlivet är lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap är turbulent, hon föder sju barn, blir spiritist och buddhist och har flera kärleksaffärer.

Författaren och historikern Gunnela Björk fångar ett extraordinärt levnadsöde i Sveriges moderna historia. Hennes biografi om Kata Dalström skildrar en färgstark människa som gick sin egen väg.

 

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *